El llenguatge és un dels 3 pilars a la PNL i molt important si treballem en l’àmbit del coaching i / o la psicoteràpia.

Mitjançant ell podem conèixer l’experiència subjectiva de la persona. En lloc d’interpretar / suposar / posar-nos al lloc de l’altre … mitjançant el llenguatge i una sèrie de preguntes s’esbrina quin és exactament l’experiència subjectiva de la persona, és a dir, com està vivint aquesta experiència / activitat.
Simplificant, serveix per recopilar informació útil per al procés de canvi (al costat de l’escolta i l’observació) i també per a realitzar el mateix procés de canvi, ja sigui transmetent confiança, motivació, induint nous estats, canviant creences, instal·lant nous aprenentatges (fets a mida de la persona -amb la informació que ens ha donat abans) que millorin la seva experiència subjectiva …
El llenguatge funciona com una pilota en un partit de tennis de taula: va i ve, constantment, és bidireccional, amb l’excepció que aquí guanyen les dues parts. O seguint el símil esportiu però a nivell futbolístic, el llenguatge ben utilitzat és com el tiki-taka: té un objectiu i toca i toca fins que crea l’ocasió adequada i marca gol … pur espectacle.
El llenguatge pot tant utilitzar-se deliberadament de forma oberta i inespecífica, com concreta, pautada i específica. La majoria de grans estrelles de l’esport dominen (en el sentit de saber utilitzar / esprémer) el llenguatge. Per exemple, Radamel Falcao «El tigre» (de l’Atlètic de Madrid) quan el van fitxar i li van preguntar per la seva filosofia va dir el següent:

«La meva filosofia és el lliurament al cent per cent. Cada partit ho vaig a jugar amb el cor. Sempre he sentit el futbol d’aquesta manera. Em sembla que s’està armant un equip de treball interessant i vull contribuir al màxim perquè el grup pugui aconseguir els objectius que s’ha traçat per a aquesta època. Sóc un més que ve a aportar el màxim del meu potencial. Espero poder fer-ho i, amb l’ajuda de tot l’equip, seguir formant un grup fort. Es poden aconseguir grans coses «. Sobre ell va dir: «L’alegria de poder rebre manifestacions d’afecte em dóna tranquil·litat i la il·lusió de voler treballar molt per donar alegries a tots els seguidors de l’Atlètic.» I també: «» No solament puc fer gols sinó tot el treball previ per poder finalitzar una jugada. Tracte de participar, generar situacions de joc a l’equip i entrar en els circuits de joc d’atac. Sobretot tinc mobilitat per desplaçar-me per tot el front de l’atac. No sóc un típic jugador que està en l’àrea esperant. Tracte d’entrar a la línia de joc durant els 90 minuts i espero que, a més d’això, pugui fer gols, que per això estic també «.

(Text en negreta assenyala llenguatge específic i el text subratllat llenguatge obert)

Radamel Falcao, a més d’un artista del futbol, és un artista del llenguatge.

error: El contenido está sujeto a derechos de autor y está protegido